Acasă Actualitatea Vine minivacanța pentru sătmărenii angajați la stat! Unii vor primi 4, alții...

Vine minivacanța pentru sătmărenii angajați la stat! Unii vor primi 4, alții 6 zile libere

1

În prima jumătate a lunii mai, românii se vor bucura de o minivacanță generoasă de patru sau șase zile, datorită coincidenței dintre Ziua Muncii și sărbătoarea Paștelui.

Potrivit informațiilor furnizate de mediafax, ziua de 1 mai, marcată ca Ziua Muncii, cade într-o zi de miercuri și va fi zi liberă legală pentru toți salariații.

Bugetarii vor avea parte și de ziua de 2 mai liberă, pentru a putea face o punte între Ziua Muncii și sărbătoarea Vinerea Mare, care va fi pe 3 mai. Mai mult, 5 mai este duminică și este sărbătorită Paștele Ortodox, astfel că și această zi va fi liberă. Totodată, 6 mai, a doua zi de Paște, va fi considerată zi liberă.

Astfel, zilele libere în anul 2024 sunt:

  • 1 mai (duminică) – Ziua Muncii
  • 1 iunie (sâmbătă) – Ziua Copilului
  • 23 iunie (duminică) – Rusalii
  • 24 iunie (luni) – a doua zi de Rusalii
  • 15 august (joi) – Sfânta Maria
  • 30 noiembrie (sâmbătă) – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (duminică) – Ziua Națională a României
  • 25 și 26 decembrie (miercuri și joi) – prima și a doua zi de Crăciun

În plus, pentru angajații care lucrează la stat, vor fi și alte zile libere: 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024. Aceste zile libere suplimentare sunt menite să ofere posibilitatea de a crea punți între zilele de sărbătoare și weekenduri.

Angajatorii au obligația de a acorda compensații angajaților care lucrează în zile de sărbătoare legală. Potrivit legislației în vigoare, aceste compensații pot consta în timp liber acordat în următoarele 30 de zile sau un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Este important ca toți angajatorii să fie conștienți de aceste reguli și să le respecte pentru a asigura drepturile angajaților în perioadele de sărbătoare și de odihnă.

Adsense

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.