Acasă Actualitatea VIDEO. Știre din 1970, după inundațiile din Satu Mare! Sătmărenii au construit...

VIDEO. Știre din 1970, după inundațiile din Satu Mare! Sătmărenii au construit și refăcut orașul

0

Toți sătmărenii au văzut imagini dramatice ale inundațiilor catastrofale din Satu Mare din anul 1970, unii chiar au trăit vremurile grele de atunci. Acum, au fost recent publicate pe canalul Cineclic+ de pe YouTube, imagini dintr-o știre apărută după inundații.

În cadrul știrii prezentate, se aude o descriere vie a eforturilor comunității de a reconstrui și de a-și reveni după dezastru:

Satu Mare ne înfățișează în aceste zile imagini tipice pentru vremurile eroice de construcție și refacere. Pretutindeni în prim plan, brigadieri și cărămizi. La fabrica 1 Septembrie, acolo unde apele au atins 2 metri, reconstrucția e în toi. Turnătoria, ca și alte secții, au intrat de acum în producție. Cine nu-și amintește de imaginile înfloritoare ale cooperativei Mariei Zidaru din Păulești? Pe pământurile ei, apele abia s-au retras și cooperatorii au pornit imediat la muncă. Aceeași muncă harnică și inteligentă, care i-a adus la rezultatele strălucite din trecut, stă acum chezășie ca încă în acest an, o parte din pagube să fie recuperate.

Inundațiile din 1970 au fost unele dintre cele mai severe din istoria recentă a regiunii. Apa a atins niveluri fără precedent, provocând daune semnificative infrastructurii și locuințelor. Fabrica 1 Septembrie, un pilon economic al orașului, a fost grav afectată, cu apa atingând 2 metri în unele zone.

Un alt exemplu remarcabil de reziliență a fost cooperativa Mariei Zidaru din Păulești. În ciuda faptului că apele abia se retrăseseră, cooperatorii s-au întors imediat la muncă, hotărâți să recupereze pierderile și să revină la performanțele lor anterioare.

Deși pagubele au fost mari, eforturile de reconstrucție și refacere au fost impresionante. Brigadieri din toată țara au venit să ajute.

Iată știrea din 1970:

Adsense