Acasă Actualitatea Unde se va produce marele cutremur din România? Satu Mare, pe harta...

Unde se va produce marele cutremur din România? Satu Mare, pe harta seismologică

0

HARTA CUTREMURELOR: UNDE SUNT ZONELE CELE MAI EXPUSE DIN ROMÂNIA

Recent, Guvernul României a aprobat “Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de cutremur”, un document care detaliază responsabilitățile instituțiilor în cazul producerii unor mari seisme. Acest regulament include hărți care indică zonele predispuse la cutremure și o hartă a riscului seismic. Iată informațiile furnizate de seismologi cu privire la zonele cele mai expuse din România:

Zona Vrancea – Cea mai periculoasă zonă seismică

Zona Vrancea este considerată cea mai periculoasă zonă seismică din România. Activitatea seismică din această regiune este situată la adâncimi intermediare, între 60 și 170 de kilometri. Această zonă afectează două treimi din teritoriul național, extinzându-se și în Republica Moldova și Bulgaria.

Alte 13 surse seismice

Pe lângă zona Vrancea, există 13 surse seismice crustale (superficiale) în România, cu potențialul de a genera cutremure simțite pe întreg teritoriul național. Interesant este că unele dintre aceste surse se găsesc în țări învecinate, cum ar fi Bulgaria, Serbia și Ungaria. Aceste surse seismice se află în următoarele regiuni:

 1. Depresiunea Bârlad
 2. Depresiunea Predobrogeană
 3. Falia Intramoesică
 4. Depresiunea Transilvaniei
 5. Regiunea Danubiană
 6. Gorj
 7. Zona Făgăraș – Câmpulung Muscel
 8. Crişana – Maramureș
 9. Șabla
 10. Banat
 11. Satu Mare
 12. Porțile de Fier
 13. Zona Dobrogei

Puteți vizualiza distribuția acestor surse pe harta seismică.

Zonele cele mai sigure

Analizele au condus la identificarea județelor cel mai puțin expuse la pericolul seismic. Acestea sunt situate în centrul Transilvaniei și includ Hunedoara, Alba, Arad, Cluj, Bistrița și Sălaj. De asemenea, hazardul seismic este redus în județe precum Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj, Bihor, Suceava, Mureș sau Harghita.

Harta seismică furnizează o perspectivă clară asupra zonelor cele mai vulnerabile la cutremure în România și poate servi ca instrument util pentru planificarea și gestionarea situațiilor de urgență.

Adsense

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.