Acasă Actualitatea Un parc vechi din Satu Mare va fi modernizat în curând!

Un parc vechi din Satu Mare va fi modernizat în curând!

0

Consiliul Local al Municipiului Satu Mare urmează să voteze joi un proiect de hotărâre care vizează aprobarea finanțării și implementării proiectului „Reabilitarea parcului Vasile Lucaciu”. Proiectul este înscris în Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Primăria Municipiului Satu Mare și-a propus să revitalizeze parcul Vasile Lucaciu, aflat într-o stare avansată de degradare, printr-o investiție majoră. Proiectul vizează modernizarea infrastructurii verzi urbane, un obiectiv esențial pentru creșterea calității vieții locuitorilor.

Conform documentelor oficiale, parcul nu a beneficiat de investiții semnificative în ultimele patru decenii. În prezent, aleile sunt deteriorate, instalațiile de iluminat sunt învechite și energofage, fântâna arteziană pierde apă și consumă multă energie, iar mobilierul urban este degradat. Aceste probleme majore vor fi abordate prin proiectul propus, care urmărește:

  • Crearea unor zone moderne de recreere, relaxare, sport și joacă.
  • Îmbunătățirea accesibilității și atractivității parcului pentru comunitate.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 13.666.304,05 lei, inclusiv TVA. Contribuția proprie a Primăriei Municipiului Satu Mare este de 225.066,83 lei, reprezentând 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Cheltuielile neeligibile se ridică la 2.412.962,41 lei. Fondurile necesare vor fi asigurate din bugetul local, urmând a fi recuperate prin cereri de rambursare din fonduri externe nerambursabile.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea finanțării și cheltuielilor legate de reabilitarea parcului Vasile Lucaciu va fi supus votului Consiliului Local în ședința de joi. Având în vedere importanța acestui proiect și sprijinul larg de care se bucură în rândul consilierilor locali, este de așteptat ca hotărârea să fie adoptată fără impedimente majore.

A cikk automatikusan lefordítva magyarra

A Szatmárnémeti Helyi Tanács csütörtökön szavaz egy határozati javaslatról, amely a „Vasile Lucaciu park felújítása” projekt finanszírozásának és megvalósításának jóváhagyására irányul. A projekt az Északnyugat Regionális Program 2021-2027 keretében van bejegyezve.

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala célul tűzte ki a Vasile Lucaciu park, amely előrehaladott állapotban van, revitalizálását egy jelentős beruházással. A projekt a városi zöld infrastruktúra modernizálását célozza, amely alapvető fontosságú a lakosok életminőségének javítása szempontjából.

A hivatalos dokumentumok szerint a park az elmúlt négy évtizedben nem részesült jelentős beruházásokban. Jelenleg a sétányok romos állapotban vannak, a világítóberendezések elavultak és energiapazarlók, a szökőkút vizet veszít és sok energiát fogyaszt, valamint a városi bútorok rossz állapotban vannak. Ezeket a fő problémákat a javasolt projekt fogja kezelni, amely a következőket célozza:

Modern rekreációs, pihenési, sport és játszóterek kialakítása.

A park közösség számára történő hozzáférhetőségének és vonzerejének javítása.

A projekt teljes értéke 13.666.304,05 lej, áfával együtt. Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal saját hozzájárulása 225.066,83 lej, ami a projekt teljes elszámolható értékének 2%-át képviseli. A nem elszámolható költségek 2.412.962,41 lejre rúgnak. A szükséges forrásokat a helyi költségvetés biztosítja, és külső, vissza nem térítendő forrásokból történő visszatérítési igények révén kerülnek visszanyerésre.

A Vasile Lucaciu park felújításával kapcsolatos finanszírozás és kiadások jóváhagyásáról szóló határozati javaslatot a Helyi Tanács csütörtöki ülésén terjesztik szavazásra. Tekintettel a projekt fontosságára és a helyi tanácsosok körében élvezett széleskörű támogatásra, várhatóan a határozat nagyobb akadályok nélkül elfogadásra kerül.

Adsense