Acasă Informativ Se vorbește tot mai mult de introducerea serviciului militar voluntar pentru tineri

Se vorbește tot mai mult de introducerea serviciului militar voluntar pentru tineri

0

Pentru a consolida capacitățile de apărare ale țării, România examinează posibilitatea introducerii unui serviciu militar voluntar adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a subliniat importanța pregătirii populației și a evidențiat necesitatea unei societăți reziliente în fața posibilelor conflicte.

Deși serviciul militar nu va deveni obligatoriu în România, discuțiile despre măsurile de securitate la nivel european au stimulat analizele privind strategiile de pregătire a populației în contextul eventualelor războaie. Generalul Gheorghiță Vlad a accentuat importanța unei politici coerente pentru pregătirea populației și a menționat existența unui proiect de lege în cadrul Ministerului Apărării Naționale, care vizează modificarea legii 446 referitoare la pregătirea populației pentru apărare.

Trebuie să avem o societate rezilientă și o industrie adecvată pentru a susține un efort de război. Combaterea dezinformării și pregătirea populației sunt aspecte esențiale, iar proiectul de lege are scopul de a adresa aceste aspecte și de a ajusta sistemul existent“, a explicat generalul Vlad.

Renunțarea la conscripție a generat un deficit în ceea ce privește rezerva operațională în țările NATO, subliniind necesitatea de a găsi soluții pentru a avea o populație pregătită și o societate rezilientă. Generalul a argumentat că tinerii nu sunt educați în spiritul patriotic așa cum au fost generațiile anterioare, iar adaptarea la schimbările actuale este imperativă.

În contextul acestor discuții, se explorează posibilitatea introducerii unui serviciu militar în termen voluntar, deschis tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate sau credințe religioase. Generalul Vlad a subliniat că scopul acestui serviciu este de a plăti tinerii care își doresc să îmbrace uniforma militară și de a-i pregăti în principiile fundamentale ale ducerii războiului.

În acest context, exemplul Poloniei, care a demarat un program de pregătiri de război impunătoare, evidențiază preocuparea crescută la nivel european privind pregătirea și mobilizarea populației în fața amenințărilor. Este important de menționat că, în Polonia, calificarea militară începe la 1 februarie și vizează nu doar bărbații, ci și femeile, cu un număr de aproximativ 250.000 de participanți pentru o perioadă de trei luni.

Astfel, România și alte țări europene par să își adapteze abordările pentru a face față noilor provocări de securitate, încercând să îmbunătățească pregătirea populației și să asigure o rezervă operațională adecvată în caz de necesitate.

Adsense

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.