Acasă Actualitatea Sătmăreancă ajunsă sclavă în Italia! Cazul, clasat de 3 ori de DIICOT,...

Sătmăreancă ajunsă sclavă în Italia! Cazul, clasat de 3 ori de DIICOT, rezolvat de justiția italiană

0

La începutul lunii mai 2024, I.C., o femeie din județul Satu Mare, a fost condamnată la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare în Italia, după ce a fost găsită vinovată de trafic de persoane, scrie Libertatea.

Cazul a fost reclamat de Asociația Solidere Emmaus Satu Mare, însă procurorii DIICOT din România au clasat dosarul.

În 2009, surorile gemene M. și T.V., crescute într-un centru de plasament, se pregăteau să părăsească sistemul de protecție a copilului. Mariana, care își terminase studiile la o școală profesională, a fost abordată de Irina Cionca. Aceasta i-a oferit o “oportunitate” de muncă în Italia, la curățenie, pentru doar 100 de euro pe lună. Naivă și fără cunoștințe financiare, M. a acceptat oferta, sperând într-un viitor mai bun.

Ajunsă în Italia, M, a fost deposedată de acte și forțată să muncească în condiții inumane, fără contract, șapte zile din șapte, de dimineața până seara. Ea a fost obligată să locuiască cu alte fete aduse din România, să mănânce și să se spele pe balcon, și să suporte insulte constante. Comunicarea cu sora ei, T., a fost sever restricționată.

În 2013, M. a reușit să o convingă pe stăpâna ei să o aducă în Italia și pe sora sa, T. Planul M. era să fugă împreună cu T., dar întâmpinările au luat o altă turnură. I.C. a invocat existența unui contract de cinci ani, împiedicând plecarea. Asociația Emmaus a sesizat Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și atașatul pentru Afaceri Interne al Ambasadei României în Roma, dar fără succes.

În ianuarie 2014, M. a reușit să sune în România de pe telefonul împrumutat de la un portar și să ceară ajutor. T. și Jean-Philippe Légaut de la Asociația Emmaus au călătorit din nou în Italia pentru a negocia eliberarea M. În cele din urmă, speriată de intervenția poliției, I.C. a trimis-o pe M. în România.

Ajutată de Asociația Emmaus, M. a depus plângeri atât în România, cât și în Italia. În timp ce procurorii români au clasat dosarul de trei ori, autoritățile italiene au strâns dovezi solide împotriva I.C. și a fiului ei, S.K. Irina a fost condamnată inițial la opt ani de închisoare, pedeapsa fiind ulterior redusă la cinci ani și patru luni, datorită unor “manifestări de umanitate”.

Sursa: Libertatea

Adsense