Imediat după ce a câştigat primul mandat în fruntea FRFRăzvan Burleanu anunţa unul dintre principalele obiective: “Vreau să duc naţionala României între primele 10 naţionale din lume”. Momentul era luna martie a anului 2014!

Datorită prestaţiilor bune pe care naţionala le-a avut până ca administraţia Burleanu să vină la Casa Fotbalului, România s-a aflat în urna capilor de serie, deci în prima, în iulie 2015. Atunci s-a stabilit ţintarul preliminariilor CM 2018. România a nimerit în grupă cu Polonia, Muntenegru, Danemarca, Armenia şi Kazahstan!

FRF a apelat la Daum, iar rezultatul a fost unul dezastruos. Am plecat din urna 1 şi am terminat pe poziţia a 4-a!!!

clasament final

Am fost cap de serie şi în Liga Naţiunilor

Din cauza parcursului dezamăgitor am căzut în topul coeficienţilor, iar la startul Ligii Naţiunilor am ajuns abia în Divizia C, adică în afara primelor 24 de naţionale. Şi aici, deşi FRF a schimbat antrenorul, am terminat sub statutul din momentul tragerii. România s-a aflat în urna capilor de serie în Divizia D, dar am terminat pe locul 2, după Serbia!

În plus, am fost cel mai slab loc 2 din cele 4 grupe, astfel că am ajuns să retrogradăm până în urna a 4-a în preliminariile CE 2020! Tragerea la sorţi va avea loc duminica viitoare, pe 2 decembrie, iar în faţa României sunt nu mai puţin de 31 de ţări! Din statut de cap de serie, înainte ca Burleanu să preia FRF, am ajuns, după 4 ani şi jumătate, în lumea a 4-a a fotbalului european!

În 2015 eram în top 10 tragerea la sorţi…

În 2015, România stătea foarte bine, era în prima urnă valorică și avea un coeficient fantastic. Fiecare urnă valorică avea câte 9 echipe.

… azi am ajuns pe locul 32!

Căderea, în mai puţin de 5 ani, e una majoră. România va fi acum în urna a 4-a. Din start, 30 de naţionale, cele din primele 3 urne, sunt peste noi. În plus, Ungaria e şi ea mai bună, şi ca punctaj, şi ca golaveraj, în urma jocurilor din Liga Naţiunilor. Suntem pe poziţia a 32-a. Nu mai puţin de 25 de locuri mai jos faţă de ianuarie 2014!

simulare clasament

În 3 ani am bătut doar naţionale mici

Din vara lui 2015, când am fost ultima dată în prima urnă, şi până în prezent, indiferent de numele selecţionerului, România nu a mai câştigat un meci oficial, nu amical, în faţa niciunei naţionale care să aibă la activ măcar o prezenţă la un turneu final. Au fost 7 succese, dar toate împotriva unor reprezentative mici şi foarte mici: două victorii cu Armenia, două cu Lituania şi câte una cu Kazahstan, Muntenegru şi Insulele Feroe!

Victoriile mari sunt cu Piţurcă

Ultimul succes important al naţionalei noastre împotriva unei ţări care are măcar o participare în istorie la un European sau Mondial datează de mai bine de 4 ani. În septembrie 2014, în debutul campaniei pentru Euro 2016, România câştiga cu Grecia, chiar în deplasare.

succese1

Raportul urnă valorică vs loc în grupă în ultimul deceniu

 

Preliminarii Urna la tragerea la sorţi Locul la finalul preliminariilor Concluzie Cine a fost antrenor
CE 2008 2 1 Calificare Pițurcă
CM 2010 2 5 Necalificare Pițurcă
CE 2012 2 3 Necalificare Răzvan Lucescu
CM 2014 4 2 Baraj/Necalificare Pițurcă
CE 2016 3 2 Calificare Pițurcă și Iordănescu
CM 2018 1 4 Necalificare Daum
Liga Națiunilor 1 2 Contra
CE 2020 4 ? ? Contra

 

1 ţărăcare nu a fost niciodată la un European sau Mondial e peste România în acest moment: Finlanda şi e în urna a 3-a

Sursa: gsp.ro