Într-o zonă pitorească a României, în județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud și Maramureș, un nou fenomen auto(mobil) face furori.
Volkswagen Sharan, celebrul model al anilor 2001-2002, majoritatea de un gri glorios, a devenit vedeta incontestabilă a satelor. Însă nu pentru performanțele sale motorice, ci pentru faptul că, în lipsa unui motor funcțional, localnicii au găsit o soluție… ecologică: leagă dubițele de cai și lasă la o parte ștrafurile tradiționale!
Aceste „hipomobile” moderne, cu geamuri laterale și lunetă fumurii, au început să fie întâlnite la tot pasul pe ulițele satelor. Însă, nu toată lumea este la fel de încântată de această inovație. Deși s-au dovedit a fi un mijloc eficient de transport rural, autoritățile au început să vadă în fenomenul „Sharan tras de cai” o problemă serioasă. După cum bine știm, nu poți avea prea multe inovații în România fără ca cineva să propună o lege pentru a le „reglementa”.
Astfel, parlamentarii noștri vigilenți au luat atitudine! În fața înmulțirii cazurilor de Sharan hipo-motor, un proiect de lege a fost pus pe masa Parlamentului. „Este foarte periculos ce se întâmplă. Caii aceștia nu sunt pregătiți să tracteze o mașină cu atâtea dotări – geamuri fumurii, scaune încălzite, navigație GPS de acum 20 de ani. De la atât lux, calul ar putea să intre în depresie,” a declarat un deputat îngrijorat.
Noua lege propune sancționarea fermă a celor care își folosesc dubițele Volkswagen ca pe niște căruțe de lux. „Nu putem lăsa această practică să scape de sub control. Ce urmează, să vedem Dacii 1310 transformate în rulote pentru vaci?” a mai adăugat el.
În timp ce autoritățile se pregătesc să tragă frâna de mână (sau poate frâna de cal) asupra acestui fenomen, localnicii nu par prea impresionați. „De ce să repar Sharan-ul? Am cal, am dubă, ce-mi mai trebuie? În plus, calul nu consumă motorină, iar ștrafurile sunt depășite. Doar nu o să stau eu în urmă, la țară!” a spus un sătean mândru, mângâindu-și calul legat de un Sharan gri.
Se pare că în România rurală, tradiția se îmbină perfect cu modernitatea. Dar, cine știe? Poate, la un moment dat, vom vedea și o cursă de Sharan-uri trase de cai. Până atunci, parlamentarii sunt hotărâți să tragă ștampila „pericol public” asupra acestui nou stil de viață, iar caii, sărmanii, să se întoarcă la treburile lor obișnuite.
(Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare)