Acasă Actualitatea Peste 100 de îmbolnăviri în trei zile la Râșnov! De vină pare...

Peste 100 de îmbolnăviri în trei zile la Râșnov! De vină pare a fi apa potabilă

0

Val de îmbolnăviri misterioase la Râșnov, în județul Brașov. Peste 100 de localnici au ajuns în ultimele 3 zile la medic ori la farmacie, acuzând probleme digestive. Cei mai sensibili au fost copiii: în ultimele 24 de ore, 7 au ajuns la spitalul de urgență.

Oamenii cred că de vină ar fi apa de la robinet, însă compania de apă susține că ultimele analize au fost bune. Ce-i drept, testele au fost făcute acum două săptămâni.

Dureri de stomac, greață și vărsături: acestea sunt simptomele cu care oamenii s-au prezentat la medicul de familie sau la spital. Cu toții așteaptă o explicație.

7 copii cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani au ajuns în ultima zi la urgențe. Unul dintre ei a fost internat.

Inspectorii DSP au mers la Râșnov și au recoltat probe de la izvoare și din bazinul de captare al apei, care au fost deja puse în analiză. Rezultatele vor veni abia în zilele următoare. O expertiză va fi făcută și de Institutul Național de Sănătate Publică din București pentru a stabili sursă infectării.

Dr. Andreea Neculau, șef DSP Brașov: “Nu s-a identificat o legătură epidemiologică, să zicem un focar de familie sau un eveniment care să fi declanșat aceste manifestări digestive, motiv pentru care s-a incrimant sursă ca fiind apa.”

Rareș Secăreanu, director compania de apă Râșnov: “Nu știu, am înțeles că este și o viroză că ar fi și prin Codlea și prin Brașov cazuri de aceste îmbolnăviri este o boală de sezon. Se poate să fie orice și în aer orice, nu putem să zicem că este apa, așteptăm rezultatele.”

Autoritățile le recomandă localnicilor să nu mai consume apă de la robinet, până la clarificarea situației.

Izabella-Agnes Ambruș, subprefectul Brașovului: ”Este o situație gravă, poliția s-a autosesizat, a deschis doar penal, se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 356 – infectarea apei.”

Totodată, Direcția de Sănătate Publică a cerut spitalelor și medicilor de familie lista cu toți cei care s-au prezentat cu simptome digestive, pentru a completă ancheta epidemiologică.

Articolul precedentIstvan Kovacs arbitrează FCSB – CSU Craiova
Articolul următorFCSB – Shakhtar Karagandy, prima confruntare din Conference League

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here