Acasă Actualitatea Pentru că nu știe limba maghiară, un sătmărean n-a putut să se...

Pentru că nu știe limba maghiară, un sătmărean n-a putut să se înscrie pentru un post la Primărie

3

Un jurist sătmărean, pe numele său Dan Tordoi a câștigat în instanță un proces cu Primăria Satu Mare. Despre ce este vorba? Sătmăreanul a dorit să participe la un concurs de angajare pentru postul de consilier juridic în cadrul Primăriei Satu Mare, anunț inițiat de primarul Gabor Kereskenyi, printr-o hotărâre de Consiliu Local, votată în unanimitate.

În urma publicării anunțului, Dan Tordoi a dorit să aplice, dar deși îndeplinea toate condițiile (studii, vechime în profesie, experiență profesională, cazier), acesta a constatat că e imposibil pe motiv că a fost introdusă condiția, pe care acestuia i s-a părut abuzivă: cunoașterea limbii maghiare (scris, citit, vorbit – nivel mediu). Adică nu ca și cum ar fi un avantaj cunoașterea limbii străine, ci o condiție obligatorie, eliminatorie.

Astfel, considerând că se încalcă flagrant legislația și îngrădește dreptul la muncă, Dan Tordoi a urmat pașii procedurali legali. Adică o plângere către Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, instituția abilitată să monitorizeze și să sancționeze derapaje pe acest domeniu, al discriminării de orice fel.

Pe baza documentelor depuse la dosarul plângerii, a răspunsului prezentatat de Instituția Primarului Satu Mare și a legislatiei aplicabile, CNCD a emis Hotărârea nr. 218/2018, prin care cu unanimitate de voturi că faptul de a impune printre condițiile specifice de participare la un concurs de angajare cunoașterea limbii maghiare constituie discriminare, motiv pentru care i-a aplicat Primăriei sancțiunea amenzii în suma de 2000 lei.

Primăria a contestat decizia CNCD în instanță, dar au pierdut pe fond la Curtea de Apel Oradea, s-a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a fost solicitată rejudecarea. Această rejudecare a fost obținută, dosarul a fost trimis înapoi la Curtea de Apel Oradea, unde Primăria a pierdut din nou pe fond.

Iar pe 5 aprilie, adică acum câteva zile, a venit decizia finală a ÎCCJ, în care s-a constatat discriminarea făcută de instituția care conduce municipiul reședință de județ.

AICI este documentul cu HOTĂRÂREA Nr. 218 din 06.06.2018 a CNCD

CITEȘTE ȘI: Primarul Iuliu Ilyes vine cu lămuriri! De ce se poate impune limba maghiară la posturile de la Primărie

loading...
Articolul precedentDeclarații: CFR nu mai poate fi oprită nici de Miliție, nici de ANAF
Articolul următorVIDEO | Șofer inconștient! Accident evitat în ultimul moment pe o șosea din județul Satu Mare!

3 COMENTARII

  1. […] De profesie jurist, sătămăreanul Dan Tordoi îndeplinea toate condițiile (studii, vechime în profesie, experiență profesională, cazier), însă acesta a constatat că e imposibil pe motiv că a fost introdusă condiția, pe care acestuia i s-a părut abuzivă: cunoașterea limbii maghiare (scris, citit, vorbit – nivel mediu). Adică nu ca și cum ar fi un avantaj cunoașterea limbii străine, ci o condiție obligatorie, eliminatorie, potrivit site-ului dincolodesport.eu. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.