Acasă Educație Note mai mari și bani ”de susținere” pentru elevii care nu prea...

Note mai mari și bani ”de susținere” pentru elevii care nu prea știu limba română

0

Plenul reunit al Parlamentului a luat o decizie semnificativă miercuri, adoptând un amendament propus de UDMR, care a fost inițial respins în comisiile de specialitate. Amendamentul prevede alocarea unei sume de 10.000 de milioane de lei în bugetul Ministerului Educației, destinată inițierii, organizării și implementării Programului Național de Susținere a Învățării Limbii și Literaturii Române (PNSILLR) începând cu luna martie 2024.

Conform textului adoptat, “în bugetul Ministerului Educației este prevăzută suma de 10.000 de milioane de lei destinată inițierii, organizării și, începând cu luna martie 2024, derulării Programului Național de Susținere a Învățării Limbii și Literaturii Române, PNSILLR, prevăzut la art. 83 alin. (16)-(18) din Legea nr.198/2023 (Legea învățământului preuniversitar – n.r.), cu modificările ulterioare. În termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei legi, Ministerul Educației publică metodologia de organizare a PNSILLR, lista unităților de învățământ incluse în program și a activităților finanțate.” Amendamentul a fost susținut în plen de către deputatul UDMR Szabo Odon, cu un vot covârșitor de 281 “pentru,” două voturi “contra” și 33 de abțineri.

Inițiatorii amendamentului subliniază că demararea Programului Național de Susținere a Învățării Limbii și Literaturii Române reprezintă un aspect strategic în ceea ce privește schimbările planificate de legiuitor în sistemul de educație și trebuie implementat fără întârziere. Introducerea unor instrumente noi și moderne de predare a limbii române nu doar că schimbă abordarea în procesul de învățare, dar și stimulează asimilarea activă a limbii române de către elevii cu altă limbă de predare. Aceasta ar putea avea efecte benefice semnificative asupra integrării acestora în învățământul superior din România și, implicit, asupra succesului lor pe piața forței de muncă.

Este evident că parlamentarii au înțeles importanța investiției în promovarea limbii și literaturii române în rândul elevilor, recunoscând rolul crucial pe care aceasta îl joacă în dezvoltarea lor educațională și profesională. Cu adoptarea acestui amendament, se deschide calea pentru o schimbare pozitivă în modalitatea de predare și în înțelegerea și aprecierea limbii române în rândul elevilor, contribuind la pregătirea lor mai bună pentru provocările viitoare.

Adsense