Acasă Actualitatea Legi de fațadă, pilele primează! În magazinele din școlile sătmărene se vând...

Legi de fațadă, pilele primează! În magazinele din școlile sătmărene se vând energizante, chipsuri și fast-fooduri

0

Un ordin vechi de 15 ani interzice comercializarea în şcoli şi pe o rază de 100 de metri în jurul acestora a produselor cu conţinut mare de zahăr, sare, grăsimi „rele“ etc. Toată lumea-l ştie, nimeni nu ţine cont de el.

Este și cazul școlilor generale sătmărene, unde, în interior, sau la maxim 20 de metri de instituții sunt o mulțime de shaormerii și pizzerii care îi ademenesc pe copii, să mănânce lucruri deloc sănătoase, bogate însă în grăsimi și zahăr, dar și alte substanțe nocive sănătățoo.

Din când în când, se tot trag semnale de alarmă că cei mici mănâncă nesănătos, că rata obezităţii a crescut, că elevii de astăzi stau ore întregi în faţa calculatorului şi nu fac mişcare fizică, dar înfulecă în grabă hamburgeri şi chipsuri. În tot acest timp, medicii emit scutiri elevilor care nu au chef de ora de sport, iar la chioşcul de lângă şcoală pizza şi shaorma sunt la discreţie. Iar în magazinele din școală găsim chipsuri, energizante, sucuri bogate în zahăr și mâncare de tip fast-food, deși acest lucru, repetăm, e interzis.

Dezarmant este că astfel de produse, plus mult mai multe din lista celor interzise de lege, se comercializează la liber chiar în şcoli, în puncte de alimentaţie autorizate, dar şi cu ajutorul automatelor instalate la mica înţelegere.

Deși avem ordinul 1653/2008, care reglementează conținutul maxim de zahăr, grăsimi și altele pe care alimentele comercializate în curtea școlilor se pot vinde. Dar nimeni nu ține cont de el, conducerile școlilor din Satu Mare se fac că plouă, sau poate chiar au anumite beneficii de pe urma vânzării. 

Oare ce păzesc directorii de școli din Satu Mare, care ar trebui să urmărească buna creștere a celor mici, cu siguranță știu ce se vinde la tejghea, dar nu le pasă, sau magazinul din școală funcționează cu “pile”.

Adsense
Articolul precedentFOTOGALERIE. Cea mai nouă pizza în stil napoletan! Pizzarelli Pizza Bar și-a deschis porțile la Satu Mare
Articolul următorAccident cu 8 victime în județul Satu Mare! Doi adulți și doi copii, la spital

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.