După ce a condus trei meciuri de foc în grupele Ligii Campionilor în actualul sezon, Barcelona – Inter 2-0, Juventus – Manchester United 1-2 și ȚSKA Moscova – Real Madrid 1-0, Ovidiu Hațegan se aștepta să fie delegat și în faza superioară a competiției.

Doar că arbitrul din Arad a fost informat de mai-marii de la Nyon că începând din optimile de finală ale competiției vor fi delegați doar cavaleri ai fluierului din țările în care a fost deja implementat sistemul VAR!

Cum România nu are acest sistem de arbitraj video, Ovidiu și cei din brigada sa vor avea parte de mai multe meciuri în Europa League.

“Sper ca şi în România să se implementeze sistemul VAR în viitorul foarte apropiat pentru că o să reducă foarte mult greşelile mari ale noastre. Toţi tindem spre aşa ceva. În momentul în care termini meciul, toată lumea ştie fazele, doar tu eşti singurul care nu are posibilitatea aceasta. De ce să nu facem un pas înainte? Ăsta este viitorul în fotbal din punctul meu de vedere”, spune arbitrul de 38 de ani.

“E în primul rând un sprijin important pentru arbitri. VAR-ul nu este perfect, dar ajută arbitrii să ia deciziile corecte. Precizia este mult mai importantă decât viteza”, explică Roberto Rosetti, șeful arbitrilor de la UEFA.

Fără delegare în Champions League, Hațegan și brigada sa au avut deja meci în Europa League. Au condus fără greșeală partida Celtic – Valencia 0-2, iar joi, peste două zile, urmează să aibă un nou meci în a doua competiție intercluburi din lume. Chiar dacă n-avem VAR, Hațegan n-a stat degeaba în ultimele luni.

După ce a fost arbitru video la Cupa Confederațiilor din 2017, ca să se familiarizeze și mai mult cu sistemul, “centralul” a mers la mai multe meciuri pe care le-a condus în Arabia Saudită, campionat unde s-a implementat deja VAR. A participat la mai multe cursuri și seminare UEFA referitoare la sistemul de arbitraj video, ultimele în Olanda și Spania.