Acasă Actualitatea Harta seismică a României! Care e riscul de cutremur major la Satu...

Harta seismică a României! Care e riscul de cutremur major la Satu Mare

0

Harta seismică a României este o reprezentare esențială a riscurilor naturale cu care se confruntă țara și este un instrument important pentru luarea măsurilor de precauție și planificarea intervențiilor în caz de urgență. În ultimii ani, autoritățile din România au acordat o atenție deosebită actualizării și elaborării hărților seismice, dat fiind impactul semnificativ pe care l-a avut activitatea seismică asupra țării de-a lungul istoriei.

Cea mai cunoscută zonă seismică din România este Vrancea, care a fost epicentrul celor mai mari cutremure care au afectat țara de-a lungul timpului, precum cele din 1940, 1977 sau 1990. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că există și alte zone în țară cu activitate seismică semnificativă.

Conform hărților zonelor în care se pot produce oricând seisme, zona seismică Vrancea afectează două treimi din teritoriul României, precum și o parte a Bulgariei și Republicii Moldova. Pe lângă Vrancea, există alte 13 surse seismice crustale în țară, care pot produce seisme pe întreg teritoriul național.

Pe lângă Vrancea există alte 13 surse seismice crustale, care pot produce seisme pe tot teritoriul național. Așadar, zone seismice în România se află în Depresiunea Bârlad, Depresiunea Predobrogeană, Falia Intramoesică, Depresiunea Transilvaniei, Danubiană, Gorj, zona Făgăraş – Câmpulung Muscel, Crişana – Maramureş, Șabla, Banat, Satu Mare, Porțile de Fier, zona Dobrogei).

În ceea ce privește riscul seismic, experții indică faptul că acesta este mai mare în regiunile de sud și est ale României. Județele aflate în apropierea zonei seismice Vrancea sunt considerate cele mai expuse, precum Vrancea, Buzău și Prahova, urmate de Bacău, Vaslui, Galați, Brăila, Ialomița, Dâmbovița, Ilfov și București.

De asemenea, există și județe cu risc seismic mediu, cum ar fi Sibiu, Brașov, Mureș, Neamț și Suceava. În timp ce unele zone sunt considerate mai vulnerabile din punct de vedere seismic, altele sunt considerate mai sigure. Printre județele cu risc seismic redus se numără Alba, Caraș-Severin, Satu Mare, Constanța și anumite regiuni din Suceava și Maramureș.

Este important ca locuitorii și autoritățile locale să fie conștienți de riscurile seismic și să ia măsuri adecvate de prevenție și pregătire în caz de cutremur, astfel încât să minimizeze pierderile și să protejeze viețile și bunurile oamenilor.

Adsense

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.