Acasă Actualitatea FOTO | Sătmărenii comemorează 52 de ani de la inundațiile devastatoare

FOTO | Sătmărenii comemorează 52 de ani de la inundațiile devastatoare

0

La Satu Mare, astăzi, 14 mai, se comemorează 52 de ani de la inundațiile catastrofale din mai 1970. Muzeul Județean și Biblioteca Județeană au pregătit evenimente sau mesaje care să ne aducă aminte de tragedia trăită de comunitate în acea perioadă care a intrat în istorie.

De astăzi, de la ora 10.00, la Muzeul Județean se poate vizita expoziția fotografică din holul acestuia, fotografii realizate de Gheorghe Iancu, care surprind momentele tragice ale inundațiilor. Ziua de 14 mai, când Someșul a atins cea mai mare cotă, 770 cm, va fi ziua comemorării victimelor acestei tragedii.

Din câte se pare, 73 de sătmăreni și-au pierdut viața atunci, dar se crede că numărul acestora ar fi mai mare.

Bilanțul pagubelor la nivelul orașului au fost uriașe, estimate la 259 de milioane de lei, cele din industrie la 77 milioane de lei, în construcţii şi investiţii 6 milioane de lei, în circulaţia mărfurilor peste 18 milioane lei, în producţie de 64 milioane de lei. Dintre localităţile cele mai afectate de inundaţii a fost Odoreul: din 4.800 de locuitori, 3.444 au fost sinistraţi, 700 de familii rămânând fără adăpost, devenind după reconstrucție cea mai înghesuită așezare rurală pe harta țării.

Problemele au început cu ziua de 13 mai, când Someşul a atins la Satu Mare cota de atenţie de 510 cm. În dimineaţa zilei de 14 mai la Mira Satu Mare apele Someşului au atins ating cota de 770 cm. La 14 mai ora 12 – Sectorul hidrometeorologic din Cluj anunţă incredibilul: la ora 22 râul Someş va atinge la Mira Satu Mare 900 cm, adică o depăşire de peste 2 m a cotei de inundaţie, cu mai bine de 1 m a tuturor digurilor, inclusiv a celor 2 poduri – ferat şi rutier. În mai puţin de 2 ore s-au aflat sub ape fabricile de mobilă şi cărămizi, Solidaritatea, Gara, Depoul, Uzina de apă, magazine, şcoli şi spitale. Au fost inundate zonele de nord şi nord-vest ale oraşului, artere principale: cartierul Gării, Calea Traian, Parcul Lucaciu, străzile Margaretelor, Fabricii, Bariţiu, Chendi, Trandafirilor, Ştefan cel Mare, Botizului, Anton Pann, Piaţa Mică ş.a. – dr. Marta Cordea, dr. Viorel Câmpean

Text redactat pe baza informaţiilor şi fotografiilor din albumul „Epopee pe Someş”, colecţia personală a autorilor şi a cotidianului „Cronica sătmăreană”.

Foto: Muzeul Județean Satu Mare

loading...
Articolul precedentLa Mulți Ani, Ovidiu Duma! Edilul orașului Ardud, la ceas aniversar
Articolul următorAsistentă medicală Corina Cociotă, laureată a premiului ”Dr. Karoly Mozes”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.