Gabriel Bitan, cel mai bun sportiv la săritura în lungime din România, este pasionat de fotbal și fan înrăit al celor de la Dinamo. La 22 de ani și după 11 de atletism, atletul mai are doar 8 centimetri până la baremul olimpic, după ce în urmă cu o lună a reușit cea mai bună săritură din carieră.
Din părinți campioni la săritura în lungime, Gabriel Bitan și-ar fi dorit să facă fotbal, dar nu i-a ieșit și nu-i pare rău! La 22 de ani, atletul este cel mai bun din țară în proba de săritură în lungime.
„În primă fază am fost selecționat pentru o echipă de fotbal, doar că părinții mi-au spus să mai aștept. Nu mi-au permis să merg la fotbal. Au așteptat să fiu selecționat la atletism de către actualul meu antrenor, Cornel Grigore”, spune Gabriel Bitan.
Chiar dacă nu a ajuns fotbalist, Gabi nu ratează niciun meci al echipei sale favorite.
„Dinamo e marea mea dragoste! Până acum câteva etape eram convins că vom retrograda, felicitări băieților pentru meciurile pe care le-au câștigat, care ne dau speranțe că putem rămâne în Liga 1. Am fost dus de mic pe stadion de către tata la meciurile echipei Dinamo, am rămas cu această pasiune”, a completat acesta.
Tatuaj pentru Tokyo
După 11 ani de atletism nu are niciun regret că nu a mers la fotbal! În urmă cu o lună, Gabi a reușit săritura carierei, iar la acel moment, rezultatul l-a propulsat ca lider european al sezonului și al treilea din lume.
„În momentul în care am văzut rezultatul, pentru că arbitrul nici măcar nu a spus cu voce tare, m-a chemat să îmi arate și abia după a publicat pe tabelă, am fost pur si simplu șocat! Speram la o săritură peste 8 metri de 8,02 sau 8,03 dar m-am surprins pe mine și am fost foarte, foarte fericit”, a declarat atletul.
„Cu multă muncă și continuitate Gabi a ajuns aici. El a progresat destul de repede, și în momentul de față are cel mai bun rezultat mondial din toate timpurile la categoriile de 13 și 14 ani”, a spus antrenorul Cornel Grigore.
Doar câțiva centimetri îl mai despart pe Gabi de baremul olimpic! „Eu sper că voi fi la Tokyo! Ca și rezultat mi-ar trebui o săritură de 8,22 adică să adaug 8 centimetri la săritura din sală.”
Dacă se va califica la Jocurile Olimpice își va permite și un gest pe măsură. Gabi a promis că își va face și primul tatuaj! „Ar fi ceva legat de Olimpiadă, de locul în care se ține, de baremul olimpic.”
Când privește în urmă, Gabi își amintește că au fost momente foarte grele în viața sa profesională în care, din cauza accidentărilor a vrut să renunțe.
„A fost o perioadă urâtă, timp de doi ani în care nici măcar nu am mai reușit să mă apropii de recordul personal de la vremea respectivă, nici nu se punea problema de progres. Părinții au avut atât de multă încredere în mine și m-au încurajat să continui și am reușit să revin.”
În iunie va fi la Cluj, la Campionatul European pe echipe
Până să ajungă la Tokyo, pe 19 și 20 iunie, sportivul va fi prezent la cea mai tare competiție de atletism pe care o organizează România, Campionatul European pe echipe de la Cluj. „Este singurul concurs din atletism în care nu mai privești proba ta ca și individ și este vorba de echipa României care trebuie să rămână în Prima Ligă a Europei.”
E multiplu campion național la lungime, atât în sală cât și în aer liber
Gabi are acasă o cameră plină de medalii și de trofee. Este multiplu campion național de seniori și juniori la săritura în lungime, atât în sală cât și în aer liber. În 2013 a ocupat locul 1 la Festivalul Olimpic al Tineretului European, FOTE, la Utrecht, în 2014, a terminat pe locul 5 la Jocurile Olimpice de la Nanjing. De asemenea, a câștigat medalia de aur la Campionatul Balcanic de seniori. Este multiplu medaliat la Balcaniadele de juniori și deținător al recordului național la juniori. Gabi are și o dorință pe care speră să și-o împlinească curând.
„Cel mai mare vis al meu este să îl depășesc pe domnul Bogdan Tudor, care deține recordul național la seniori, cu 8, 37 metri.”
Sportivul este legitimat la clubul CSM Onești.
România va găzdui cea mai tare competiție europeană la atletism!
Campionatul European de Atletism pe echipe are loc între 19 și 20 iunie, la Cluj Napoca și reunește la start 13 echipe de pe continent: Belgia, Belarus, Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Olanda, Norvegia, România, Elveția, Turcia și Suedia. În Liga 1 a acestei competiții sunt reprezentate unele dintre cele mai puternice țări în atletism.
„Este o mare realizare pentru atletismul românesc să poată organiza un concurs de un asemenea nivel. Este un pas înainte pentru România”, a delcarat Cornel Grigore.
În rândul echipelor participante se află numeroși atleți medaliați la campionatele mondiale și europene și deținători de recorduri mondiale. Organizarea Campionatului European pe Echipe Liga 1 este coordonată de Asociația Europeană a Federațiilor de Atletism, (European Athletics), implementată de Federația Română de Atletism prin Comitetul Local de Organizare și sprijinită de Ministerul Tineretului și Sportului, Primăria Cluj Napoca și Consiliul Județean Cluj. Campionatul European pe Echipe Liga 1 reunește 13 echipe, dintre care primele două clasate vor accede în Superligă, iar ultimele 3 vor retrograda în Liga 2. România luptă să rămână în Liga 1.
”Organizarea acestui campionat în România reprezintă primul pas către normalitate. Ne bucurăm că România intră în zona organizatorilor de mari campionate europene de atletism și va găzdui, în anii următori, competiții spectaculoase de atletism care vor readuce atletismul acolo unde îi este locul, în prim planul competițiilor sportive”, a încheiat Florin Florea, preşedintele Federaţiei Române de Atletism.