Acasă Educație CONCURS | Funcțiile de directori de școli se împart pe bune și...

CONCURS | Funcțiile de directori de școli se împart pe bune și nu politic la Satu Mare

0

IȘJ vine cu informații și precizări privind organizarea, desfășurarea și evaluarea probei scrise în cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director/director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, care va avea loc mâine.

Centrul special desemnat pentru desfășurarea probei scrise este COLEGIUL NAȚIONAL „MIHAI EMINESCU”, Strada Mihai Eminescu, nr. 5. Proba scrisă se desfășoară începând cu ora 10.00 și durează maximum 120 de minute. Accesul candidaților în săli se face în intervalul orar 9.00-9.30. Candidații vor fi repartizați în săli în ordine alfabetică. Candidații care nu sunt prezenți în sala de concurs la momentul deschiderii plicurilor cu subiecte pierd dreptul de a participa la concurs.

Din surse demne de încredere, am aflat că aproximativ 100 de cadre didactice din județ participă la acest concurs.

La această probă a concursului pot participa, în calitate de observatori, reprezentanți ai organizațiilor sindicale, ai federațiilor/asociațiilor de părinți, ai elevilor și agenților economici parteneri, desemnați de organizațiile reprezentative pe baza solicitării comisiei de organizare a concursului. Persoanele desemnate ca observatori se vor prezenta la centrul de concurs la ora 11.30, având asupra lor delegația specială.

Proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de director/director adjunct se desfășoară cu respectarea prevederilor ordinului comun ME/MS/5338/1082 din 1.10.2021 de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică și a măsurilor care se impun: stabilirea circuitelor, purtarea măștii de protecție, asigurarea distanței etc.

Kereskenyi s-a contrat cu ISJ la început de septembrie

Este cunoscut scandalul făcut de primarul Gabor Kereskenyi în urmă cu câteva săptămâni prin care acuza conducerea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare că numește directori pe criterii politice.

“Nu îmi place să mă ascund după degete, dar știm că aceste numiri nu sunt făcute pe baza criteriilor profesionale, iar acest lucru a fost cel mai accentuat în acest an. Nu mi se pare corect ca printr-o simplă decizie a inspectorului general școlar, să se schimbe directorul pe criterii politice. Să ia mână de pe învățământul sătmărean! Nu ne putem juca cu viitorul copiilor noștri!”, declara Gabor Kereskenyi la adresa Anișoarei Boitor, inspector școlar general.

Inspectoratul Școlar l-a contrazis pe primar

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare reacționează după ieșirea hazardată de miercuri a primarului Gabor Kereskenyi. În mod indirect, ISJ îl contrazice pe edilul Sătmarului.

PUNCT DE VEDERE
AL INSPECTORULUI ȘCOLAR GENERAL

în ceea ce privește acuzațiile din spațiul public privind implicarea factorului politic în numirea directorilor din instituțiile de învățământ preuniversitar din Satu Mare

Având în vedere faptul că în spațiul public s-au erijat diverse voci ale aparatului administrativ județean sătmărean care acuză inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare în privința unor posibile ingerințe politice în ceea ce privește numirea unor directori din instituțiile de învățământ preuniversitar din Satu Mare, vă facem cunoscute următoarele aspecte:

  1. La nivelul municipiului Satu Mare, au expirat contractele de management ale directorilor care au promovat concursul în 2017, dar și detașarea în interesul învățământului pentru toți directorii numiți în ianuarie 2021. În aceste condiții, au beneficiat de continuitate pe funcție 38 de directori și au fost 2 numiri noi, pentru două instituții de învățământ, din considerente obiective.
  2. În conformitate cu art. 27 din Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar din 30.05.2017, aprobată prin OMEN 3969/2017, directorii sunt numiți prin decizia inspectorului școlar general, însă cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate.
  3. Toți directorii sunt numiți, prin detașare în interesul învățământului, pentru o perioadă determinată, și anume până la finalul anului școlar în curs sau până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de director, iar inspectorul școlar general își rezervă dreptul de a dispune încetarea acestor detașări în afara datelor prevăzute mai sus.
  4. Prin urmare, acuzațiile invocate în spațiul public sunt total nefondate, toate deciziile inspectorului școlar general respectă întocmai legislația în vigoare, iar criteriile care stau la baza acestor numiri au în vedere performanța managerială, etica și deontologia profesională, dar și continuitatea unor proiecte de anvergură la nivelul acestor instituții.

Inspector Școlar General,
Prof. Anișoara Boitor

Articolul precedentCineplexx Satu Mare ne așteaptă cu filme noi, din 15 octombrie
Articolul următor5 DIN 10 LA UNTOLD | David Guetta, ales cel mai bun DJ al lumii în 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here