Acasă Actualitatea Cazul decesului bebelușului unei familii sătmărene: Acuzații de malpraxis și declinarea competenței

Cazul decesului bebelușului unei familii sătmărene: Acuzații de malpraxis și declinarea competenței

0

Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare a declinat competența în cazul bebelușului Mateo, care a murit după naștere la Oradea, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Această decizie a fost luată după o solicitare a tatălui copilului, Ablonczi Daniel, prin avocatul său de la Doseanu & Asociații. Cererea a fost considerată întemeiată din punct de vedere al competenței teritoriale și al organului sesizat inițial, scrie bihorjust.ro.

La 2 mai 2023, mama bebelușului, Maria-Magdalena Horvath, a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, solicitând tragerea la răspundere a persoanelor responsabile pentru uciderea din culpă a copilului. Procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus începerea urmăririi penale pentru infracțiunea de omor, iar ulterior s-a schimbat încadrarea juridică în ucidere din culpă. Competența a fost declinată către Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, unde ancheta viza personalul medical care a asistat la nașterea bebelușului.

Autopsia a relevat leziuni traumatice grave la nivelul capului bebelușului, inclusiv multiple fracturi craniene și hemoragie cerebrală. Acest lucru a condus la schimbarea încadrării juridice și la declinarea competenței la nivel teritorial.

Cazul a devenit public după relatarea șocantă a mamei, care a detaliat proceduri violente și nerespectarea protocoalelor medicale în sala de nașteri. Printre acuzații se află introducerea mâinii medicului în timpul nașterii și presiunea intensă aplicată asupra burticii mamei de către personalul medical.

Bebelușul a fost transferat la Oradea pentru tratament, dar a murit în urma unor leziuni severe la cap. Părinții au formulat o plângere penală pentru ucidere din culpă împotriva medicului care a asistat la naștere.

Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare a explicat transferul bebelușului la Oradea prin arondarea centrului din Oradea la nivel de neonatologie. Managerul susține că secția de neonatologie din Satu Mare este modernă și că medicii nu consideră că există culpă medicală în acest caz.

Investigația continuă, iar familia își dorește aflarea adevărului și recunoașterea publică a malpraxisului care a dus la moartea bebelușului Mateo.

Foto: bihorjust.ro

Adsense

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.