Acasă Actualitatea Carnea de porc, o delicatesă? Pesta porcină face ravagii printre fermierii sătmăreni

Carnea de porc, o delicatesă? Pesta porcină face ravagii printre fermierii sătmăreni

0

Pesta Porcină Afriacană amenință să facă carnea de porc o delicatesă scumpă pentru sărbătorile de Crăciun în comuna Urziceni, județul Satu Mare

Epidemia de Pesta Porcină Africană a lovit puternic în comuna Urziceni din județul Satu Mare, lăsând zeci de familii fără animalele lor prețioase. Legea impune că mai pot crește porci doar după șase luni de la ultimul caz confirmat de boală.

Fermierii locali sunt afectați profund de această situație, iar despăgubirile oferite de stat nu par suficiente pentru a le compensa pierderile masive.

Valentina, una dintre fermiere, povestește despre familia sa care a dezvoltat o afacere de familie timp de 30 de ani, dar acum au rămas fără nimic din cauza epidemiei de pestă porcină. Ea estimează că au suferit o pagubă de aproximativ 7.000 de euro, dar vor primi despăgubiri de aproximativ 5.000 de lei, ceea ce este mult prea puțin pentru a-și putea repune în funcțiune afacerea.

Vecinii lor, care se bazau pe achiziționarea unui porc pentru masa de Crăciun, se tem acum de sărbătorile de iarnă, întrucât oferta scade semnificativ, iar prețurile sunt de așteptat să crească.

Primul caz de pestă porcină în comună a apărut la începutul lunii septembrie, iar de atunci numărul cazurilor a crescut la 9, cu peste 70 de animale sacrificate deja. Cauza exactă a infectării nu a fost stabilită încă, dar se crede că mistreții din zonă ar putea fi responsabili.

Comuna Urziceni a fost inclusă în zona de protecție, ceea ce înseamnă că porcii nu pot fi scoși din gospodării în scop comercial.

Pentru a limita răspândirea bolii, autoritățile au luat măsuri stricte, cum ar fi interzicerea hrănirii animalelor cu resturi alimentare din bucătărie și controlul accesului la animale.

Conform legii, crescătorii de porci ar trebui să primească despăgubiri în cel mult 90 de zile. Suma despăgubirii este de 12 lei/kg pentru porcii adulți, 10 lei/kg pentru scroafe și 350 de lei pentru purcei, indiferent de greutatea lor.

Adsense

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.